Връзката между майката и бебето

Posted on
 • събота, 24 януари 2009 г.
 • by
 • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
 • in
 • Labels:
 • Връзката между майката и бебето: Нови изследвания

  doty.jpg

  1.07.2009 г.

  Усмивка на бебето стопля майчиното сърце, кара майката да се усмихва повече и води до силни реакции в мозъка. Проучвания сочат, че 20% от детското IQ е повлияно от преживяванията през бременността и след раждането.

  Чрез технология с магнитен резонанс, учени от Baylor Collegeof Medicine регистрираха области на възнаграждението в мозъка на майката при показване картина на собственото й усмихнато бебе. Тази реакция е ключ към развитието на майчината връзка с детето, и е изключително важна за пълноценното му развитие. Интересното е, че този ефект в мозъка намайката се влияел от израза на лицето на бебето и факта, че това е нейното родно дете. Лекарският екип установил най-силна реакция от страна на майката, когато се усмихвало собственото й бебе.

  Сферите от мозъка, които се стимулирали при тези опити, се сравняват с реакциите при влиянието на допамина, аналогично на силата на наркотичното въздействие. През последните две десетилетия се разпространява схващането, че допаминът влияе на психичните процеси. Неговото действие е установено и при романтичната любов. Учените заключили, че майчинската връзка е една от най-силните и естествени връзки. По този начин те ще могат да повлияват на взаимоотношения, които се развиват неблагоприятно. "Пренебрежението и нараняванията имат разрушителен ефект върху детското развитие", казва д-р Лейн Стратърн. Той посочва също, че уникалността на връзката майка-дете ще бъде по-пълно осъзната от учените, ако те разберат начина, по който майката общува със своето бебе, когато то плаче и се смее. semeistvo.bg