Майки, деца, възпитаниеВъзпитанието на детете е едно от големи предизвикателства за родителите. Майката и бащата са първите хора, които бебето вижда, и за него те са най-важните учители. Погрешно е да се смята, че пеленачето е още малко, за да възприема. Говорете му нежну и му показвайте безусловната си любов - доказано е, че децата на родители, които не са се страхували да показват обичта си към тях, са по-уверени към своите насленици.

И все пак психолозите съветват младите майки  и бащи да бъдет по-смели, когато малкото чивече прекали. Не изпитвайте чувството за вина, когата се налага да кажете “не” на дететo. Задължително обаче му обяснете защо му отказвате нещо. Говорете му бавно, ясно и спокойно, за да разбере. Крясъците и шамарите ще го объркат, но няма да постигнат желания от вас резултат. Много по-ефективен начин да се справите с ината на дребосъка  е, като слезете на неговата възраст или подходите с чувство за хумор

За да не отгледате малък тиранин, който по-късно налага егото си на всички около себе си, се опитайте да насочите интереса му към “живите хора”, а не само към играчките. Грижата за домашното животно или цвете, както и помоща за възрастни хора ще култивира у детето чувството за милосърдие. И през цялото време не забравайте, че личният ви пример е най-заразител!