Есе: Защо любовта спира

Posted on
  • сряда, 20 май 2009 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels:

  • В тази статия за любовта ще се опитаме да отговорим на предишна статия публикувана във 24 часа. Защо любовта спира? Защо все повече млади хора преживяват болката от прекратените връзки и дори прибягват до самоубийства?

    "Чувството за любов е резултат от преценката ни, че обичаният човек е много важно за нас същество и само присъствието му предизвиква при нас приятни чувства. Затова и емоционално се свързваме с това лице и го приемаме като част от най-интимния ни свят.

    Поради тази причина искаме да осъществим връзка с този човек и когато не е край нас чувстваме празнота. Любовта спира когато на човека, който сме обичали вече не гледаме положително, когато започнем да мислим, че не отговаря на критериите ни.

    Коагато единият прекъсва връзката и си заминава другият остава и се опитва да приеме факта. Да се загуби любимият е много тежко чувство. Тези които се смятат, че със загубата на любимия са загубили и смисъла на своя живот, се чувстват най-тежко. Много често опитът от пубертета остава травми и може да предизвика комплекси за малоценност. Изоставените обикновено си казват: Това, че тя не ме обича е доказателство, че не съм достатъчно добър, красив, умен, богат... " /БГНЕС

    В културата на свободен секс и безразборни връзки всичко това е неотменна част от преживяванията на много подрастващи. Нещата биха били доста по-различни обаче, ако в младите се възпитаваха по зряли критерии за сексуалността. Сескуалността е свързана със създаването на деца и семейство. Това са вечни връзки, затова и последствията от нея са вечни. Днешното общество обаче подхожда много незряло към този въпрос. Вместо здрави морални ценности на младите се втълпява, че те трябва да са сексуално активни, а това само ги тласка към ръбът на пропастта.

    Така че, защо любовта спира? При повечето млади двойки тя е обречена да спре. Връзките им се базират на моментни нестабилни емоционални състояния. Те все още на са достатъчно зрели за да разберат отговорностите и възможните последствия. Както емоциите са променливи така и тази незряла любов е обречена да се промени в един момент при сблъсъка с отговорностите и реалните проблеми. Не така стоят нещата когато любовата се основава освен на емоции и на разум, зрялост и отговорна посветеност един на друг.