Може ли да се планира полът на детето?

Posted on
  • петък, 17 юли 2009 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels: ,
  • Може ли да се планира полът на детето?

    юли 16th, 2009

    208239 big 150x145 Може ли да се планира полът на детето? Как да се изчисли точната дата на зачатие на момче или момиче? Тези въпроси винаги са вълнували много бъдещи родители.

    Ядрото на всяка яйцеклетка и всеки сперматозоид съдържа 23 еднакви хромозоми. По време на оплождането те се обединяват по двойки. В резултат на това всеки зародиш получава пълен комплект от 46 хромозоми, необходими за неговото нормално развитие. От 23 единични хромозоми една е половата хромозома – женската (Х -хромозома) или мъжката (Y- хромозома). Ако оплождането се е извършило от сперматозоид, съдържащ Y-хромозома, ще се роди момче и обратното.
    Затова може да се каже, че от гледна точка на физиологията полът зависи от мъжа.

    Друг метод за предположение какъв ще бъде полът на бъдещото дете е по обновяването на кръвта. При мъжете тя се обновява веднъж на 4 години, а при жената – на 3 години. Кръвта на родителя, която е по-млада в момента на зачатието, играе по-голяма роля за определянето на пола. При този метод трябва да се отчитат още много помощни фактори: възрастта на родителите (рождената дата) и всичко, свързано със загубата на кръв (операции, даване на донорска кръв, преливане, аборти и т.н.). Изчисляването става по следния начин: към датата на последната кръвозагуба (ако липсва такава - към рождената дата) прибавяме 3 години за жената и 4 за мъжа, докато не се получи число, близко до датата на зачатие.

    Интересна е и теорията на руски учени за значението на промените в режима на половия живот. След поредица от експерименти те изказват мнението, че съотношението между половете се намира в строга зависимост от активния полов живот на мъжете. Специалистите са установили чрез наблюдения на животни, че при промяна на съотношението на половете в една или друга насока самците реагират на това с повишаване или понижаване на половата активност, като по този начин се стремят да възстановяват нарушения баланс.
    На същата закономерност очевидно се подчиняват и хората. Следователно, ако искате момиче, намалете половата си активност, но ако мечтаете за момче, забравете за проблемите и усилено работете върху продължаването на рода, твърдят руските учени, чието мнение все още трудно може да се счита за достатъчно обосновано.

    Съществува и мнение за това, че има зависимост между зачатието на пола на бъдещото дете от четната или нечетна възраст на жената. Жените на четна възраст могат да заченат момиче само в четните месеци (февруари, април, юни и т.н.), а на нечетна – съответно през нечетните месеци (януари, март, май и т.н.). За зачатието на момче остават противоположните варианти.

    Учени от ЮАР са направили още по-неочакваното предположение - че количеството захар в кръвта може да промени пола на детето в утробата на майката. Проведените експерименти с животни (чрез въвеждане в организма им на дексаметазон, който възпрепятства попадането на глюкоза в кръвоносната система) наистина сочат, че при тези условия мъжките ембриони са значително по-малко – с до 60%.
    Все още обаче не е изяснено как точно глюкозата влияе на промяната на плода, но според учените мъжките, родени от такива майки са с по-лошо здраве, т.е. по-трудно ще си намерят партньорка и ще създадат потомство. По този начин се потвърждава вече известният закон: майките, които боледуват често или изпитват стрес по-често раждат момичета.

    Практиката показва, че всички изброени начини за определяне пола на бъдещото дете, остават в сферата на вероятностите. Сигурно е поне едно – че е важно за детето да бъде създадено от здрави родители, които имат силна връзка помежду си и детето също ще бъде желано и обичано.

    Източник: zdrave.bg


    ВЪЗПИТАНИЕ С ЛЮБОВ: Дисциплиниране на децата

    ЕМОЦИИТЕ ли контролират живота ни?

    Истинската любов и забранената любов

    .