Защо жените отказват по -трудно цигарите: Стресът и тревожносттa

Posted on
  • понеделник, 20 юли 2009 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels: , , ,


  • Стресът и тревожносттa пречат на жените да откажат цигарите, според проучване

    14 юли 2009 | източник: Агенция "Фокус"

    Отказването от цигарите не е лесна задача. Съществуват данни, според които за жените това е значително по-трудно отколкото за мъжете. Учените все още не знаят каква e причината, въпреки че в повечето публикации се изтъква по-високата чувствителност и емоционална лабилност, типична за женския пол. Според Саул Шифман, психолог от университета в Питсбърг, САЩ “острата емоция, която разстройва жените е причина за посягане към цигарата”. Той отбелязва, че проблемът при спиране на тютюнопушенето без медикаменти и без употреба на никотинови заместители е връщането към стария навик, определен от него като рицидив. Шифман подчертава, че когато човек е решил да спре да пуши трябва да избягва рецидива. Запалването на цигара след период на отказ, води до мисълта, че тютюнопушенето е временно, а това съвсем не е така. Шифман е анализирал 12 клинични проучвания, включващи повече от 4400 души, които са се опитвали в различен период от живота си да спрат да пушат. Установил е, че успеваемостта при жените е с 25% по-ниска в сравнение с успеваемостта при мъжете.

    “Цигарата играе различна роля при жените”, казва и Каролин Межър, преподавател по психология от училището по медицина в Йейл, специалист работещ в областта на депресивните състояния и зависимото поведение. “Жените често споделят, че пушенето им помага да редуцират лошото настроение. Според тях то дори добре повлиява позитивните им нагласи, помага им да се справят със стреса и също да регулират хранителните си навици”, добавя тя. “Жените търсят цигарите в различни критични ситуации, поради което по-трудно се разделят с тях. Депресията, амбивалентните настроения и лабилната психика са типични за жените. “Те са по-уязвими и към негативните ефекти от стреса, поради което отново търсят цигарата”, твърди Межър.

    В много проучвания са цитирани данни, според които пушещите жени са по-податливи от развитие на рак на белите дробове, рак на шийката на матката, рак на гърдата. По-често страдат и от сърдечно-съдови заболявания и по-силни предменструални неразположения. Критични за пушещата жена са периодите на зачеване, бременност, кърмене и отглеждане на малкото дете. Известен факт е и че цигарите състаряват. Бръчките се появяват по-рано и са по-дълбоки, а лицето придобива характерен изморен вид.

    Межър и Шери Мак-Кии са проучили видовете терапии за отказване от цигарите. По отношение на жените те са се спряли върху факторите свързани с поведението и насочват вниманието към стратегиите за справяне със стресогенните ситуации и тревожността.

    В допълнение към тях в практиката могат да бъдат използвани различни методи. Особено популярен в това отношение е IQS (Аз отказах цигарите”, I Quit Smoking). Tой е базиран върху рефлексотерапията. Повлияват се неврорефлекторни точки, разположени по ушната мида. Процедурата стимулира отделянето на бета - ендорфини. Те „обвиват” никотиновите молекули и рецепторите, свързани с пристрастяването към тютюна. Резултатите са бързи. Повече информация за отказване от цигарите чрез метода IQS може да получите на www.iqsbulgaria.com.

    Истинската любов и забранената любов

    Как да отгледаме дете с високо EQ

    Семейството: УЧИЛИЩЕ НА ЛЮБОВТА