Основни характеристики на успешните семейства

Posted on
  • вторник, 8 ноември 2011 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels: , ,

  • Характеристики на успешните семейства

    Американско изследване от 80-те години разкрива основните характеристиките на успешните семейства. Изследването, продължило 20 години, е ръководено от д-р Ник Стинет и Джон Дефрейн, Университета в Небраска, и включва 14 000 семейства от 27 националности.

    Интервюираните семейства са от различни етнически и религиозен произход, от различни нива в обществото и с различно ниво на образование. Завършекът на това дългосрочно и много скъпо проучване са тези 6 характеристики на силните семейства:

    1. Силните семейства съзнателно прекарват значително количество време заедно;

    2. Членовете на силните семейства са силно посветени един на друг;

    3. Силните семейства комуникират чувствата си по позитивен начин;

    4. Силните семейства имат ясно изразена религиозна ориентация;

    5. Силните семейства умеят да се справят със стреса;

    6. Силните семейства изразяват оценяване и разбиране едни към други.

    Оказва се, че да имаш силно семейство не е толкова сложно. Просто трябва малко повече воля и решимост да се фокусираме върху тази толкова важна сфера от нашия живот живот!

    Всеки осъзнат човек разбира, че не парите и властта ни правят щастливи, а наличието на истински взаимоотношения, най-вече в семейството ни. Ако изучаваме Обединителния принцип на д-р Мун, разбираме, че развитието на сърцата ни и способността да живеем за другия е най-основната цел във физическия ни живот.

    Книгата на Исус Гонзалес Лосада, Истинска Любов и Забранена Любов, разкрива много от психологическите, социологически и исторически факти около любовта. Теологическия контекст в който той ги поставя още по-силно спомага да разберем историята на човечеството във връзка с любовта, както и идеалите към които се стремим.

    Любовта е най-висшата ценност
    Всяко зло започва от незрялата любов