Влияние на интернет игрите върху децата: ФАКТИ

Posted on
  • петък, 14 ноември 2008 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels: ,
  • Насилието в Интернет прави децата жестоки. Факт.
    17:57 | 11 ноември 2008

    Децата ежедневно поглъщат насилие под формата на компютърни игри
    Децата ежедневно поглъщат насилие под формата на компютърни игри

    Учени доказаха връзката между жестокостите, които са способни да извършват децата, и безконтролното насилие в интернет и други медии. Екип от центъра “Интернет решения за деца” начело с доктор Мишел Ибар е анкетирал близо 1600 деца на възраст от 10 до 15 години, за да установи връзката между насилието в информационните канали и проявленията на жестокост у подрастващите, пише technews.bg. 

    Резултатите от проучването, публикувани в списание Педиатрия, потвърждават, че детската агресия е провокирана от демонстрацията на насилие в интернет и други медийни канали. 

    Около 38% от анкетираните са посещавали поне един интернет сайт с демонстрация на жестокост. Само 5% от тях обаче осъзнават, че през последната година са проявили агресия към околните. 

    Вероятността за жестоко поведение нараства рязко до 50% при анализ на аудиторията на отделни сайтове. Деца, посетили сайтове, в които жестокото съдържание отразява реални ситуации, проявяват пет пъти повече агресия от своите връстници, е шокиращият извод от проучването. 

    При “поглъщане” на насилие от повече медийни канали, потенциалната опасност децата да проявят жестокост също се увеличава. Като влияние, интернет превъзхожда телевизията, музиката, видеоигрите и киното, твърдят изследователите. 

    Да се ограничат демонстрациите на насилие в информациите канали, призовава Мишел Ибар. Това би било важна мярка за предотвратяване на детската жестокост. 

    Учените все пак разглеждат и тезата, че не интернет провокира агресия у децата, а склонните към жестокост малчугани търсят подходящото съдържание в мрежата.

    1 comments:

    Михаил Минков каза...

    Тази тема е била предъвквана толкова пъти, че вече не си струва да се говори. Ако беше вярно, то програмистите щяха да са най-необузданата банда убийци някога стъпвала на Земята.
    Кое бихте предпочели? Детето Ви да стои пред компютъра и да играе някоя стратегия(с поне минимален шанс да научи нещо в процеса)? Или да "излиза на чист въздух" при всички наркомани, побойници и най-обикновени квартални тъпанари?

    На всичкото отгоре в последни години компютърните игри стават толкова цензурирани и лишени от насилие, че редовно си пускам Quake3 само и само да видя малко кръв по екрана... Въпросът с насилието е мъртъв, оставете го да почива.


    Последни новини! Чингиз Хан е прекарвал по пет часа на ден в интернет всеки ден още от шестгодишна възраст! Също така е намерено обяснение за кръстоносните походи - папата е играл твърде много шах и е решил да види дали наистина конете са по-полезни от топовете!