Защо психолози отричат "лечението" на хомосексуализма

Posted on
  • петък, 14 август 2009 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels:
  • Сексуално здраве

    Защо Американски психолози отричат "лечението" на хомосексуализма

    През 1973 год. Американската психологическа асоциация изключи хомосексуализма от списъка на изискващите лечение психически разстройства. Това става с гласуване, а не като резултат от научни изследвания. Причината е, че до тогава Хомосексуалистите достигат занчително мнозинство всред медицинските среди и разбира се те гласуват в своя полза. Днес отнова откриваме, че те са мнозинство при определяне на медицинската политика.

    В отховор на health.bg 2009-08-14
    Американските психолози отричат "лечението" на хомосексуализма

    Американската психологическа асоциация /АРА/, обединяваща над 150 хил. специалисти заявява, че психотерапевтите в САЩ трябва да се въздържат от обсъждане с клиентите си на методики за промяна на сексуалната ориентация.

    Американската асоциация препоръчва на психолозите да обсъдят с клиентите си, които изпитват дискомфорт по повод своята сексуална ориентация, други възможности – напр. смяна на религиозната принадлежност или сексулно въздържание. Доста абсурдни неща, само и само да не засегнат същността на проблема.

    Тези препоръки, обаче, идват в директен отговор на факта, че много психолози успешно лекуват хомосексуалната насоченост. Така в решението на Асоциацията по-скоро си личат личните предубеждения и ориентация, отколкото реална грижа за благосъстоянието на хората.

    Съществуват няколко групи психотерапевти, опозиционно настроени към нормите на АРА и практикуващи психотерапевтични методи за корекция на сексуалната ориентация. Макар някои от привържениците на „лечението” на хомосексуализма да са последователи на традиционалистки религиозни течения това не намалява социалната полза от техните постижения. Изследванията показват, че възвърналите се към правилната сексуална ориентация хомосексуалисти се чувстват далеч по-щастливи, нормални, пълноценни и свободни.