Д-р Харви Карп: Как да изградим спокойни и щастливи деца

Д-р Харви Карп как да успокоим плачещо бебе, как да възпитаме децата си, родители - деца
Как да изградим спокойни, щастливи, уверени бебета и деца
Д-р Харви Карп как да успокоим плачещо бебе, как да възпитаме децата си, родители - деца
Революционни, иновативни методи и техники, които са лесно достъпни, разбираеми и дават незабавни резултати.

Как да постъпите когато бебето реве безутешно, когато детето се тръшка, мрънка, сърдито е, и настоява за внимание. Тези методи и техники ще ви помогнат да общувате успешно с децата си, но и да ги отгледате и възпитате като хармонични, здрави и преди всички щастливи деца.

Взаимоотношенията между хората, културата и мирното разрешаване на конфликтите в обществото зависят от наученото в семейната среда. Когато изучаваме взаимоотношенията между родителите и децата виждаме как детството рефлектира върху изграждането на личността.

Родителството е нещо вдъхновяващо и в същото време много отговорно. Децата ни се раждат с уникален потенциал, но не и като изградени личности. Малко родители осъзнават, но първите 3 години от живота им имат най-голямо влияние за формирането на детето. Това става под влияние на средата. В тези първи години детето се влияе не толкова от обществото, а най-вече от семейната емоционална среда. Като родители основната ни отговорност е да подхранваме заложбите на детето си и да му осигурим една здравословна, стимулираща и сигурна среда за развитие.

Нужно ли е насилието над децата 

Определено насилието не е средство за възпитание. Това което е нужно са зрялост на родителите и умения да дисциплинират детето без нуждата от викове и наказания.

В Западните страни шамарчетата и дърпането на уши се смятат за насилие над детето. Факт е обаче, че точно в Западните страни младеща е просто казано "изпусната". Неправилното разбиране за "Правата на детето" доведе децата до пълно неуважение на родители и учители. В Източните страни по-строгите възпитателни мерки все още се прилагат масово както в семейната среда, така и в детските заведения, но там младещта е много по-културна и се отнася с уважение към възрастните. Това не става с викане, а със зрялост, увереност и традиции.

Викането и удрянето не карат детето да ви слуша и уважава. Но когато родителите позволят на детето да прави каквото си иска безнаказано, те също ще загубят уважението му. Тогава как трябва да реагираме като родители? Нито една от тези крайности не води до добри резултати.

Факт е и че повечето от нас са възпитавани чрез подобни методи, които се превръщат в подсъзнателни модели на поведение. А има лесни начини да възпитаме детето си, които можете да научите. Звучи невероятно, че можем да направляваме децата да ни слушат като усвоим някои нови родителски умения, но това е едно от многото погрешни схващания. Истината е, че децата са много възприемчиви и послушни, ако имате необходимите умения.

Когато започнете да усвоявате тези умения в курса, вие ще откриете колко спокойни, лесни и щастливи могат да бъдат семейните взаимоотношения. Но може да се наложи да изоставите много остарели митове, като "моето дете си е такова", "казвал съм му хиляди пъти, но то не слуша". Вината не е в детето. Просто никой не ви е научил как да му казвате нещата ефективно.

В следващото видео д-р Харви Карп показва колко лесно можете да успокоите плачещо бебе.

Д-р Харви Карп как да успокоим плачещо бебе, как да възпитаме децата си, родители - деца

Д-р Харви Карп 

Избрахме да стартираме с д-р Карп, защото неговите техники са лесно достъпни, разбираеми и дават незабавни резултати. Също така виждаме д-р Карп като своево рода мост между традиционната медицина и естественото родителство.


Д-р Карп е учен, но неговите изследвания обединяват както медицината, биологията, антропологията и психологията, така и древната мъдрост на хилядолетни народи. Работата му представлява обединяване и рафиниране на най-новите постижения на науката, но и едно информирано завръщане към мъдростта на опита от миналото или това, което наричаме „естествено родителство”.

Революционната теория, която д-р Карп е разработил, обогатява редица техники за успокояване на бебета и за по-спокойно и хармонично интегриране в света на възрастните.

Наистина теорията за „липсващото четвърто тримесечие от бременността” и „успокояващия рефлекс” е революционна. Човешкото бебе е снабдено с един невероятен рефлекс за успокояване, който може да бъде активиран много лесно, особено през първите няколко месеца от живота му.

Д-р Карп е предлага 5 успокояващи техники, които наподобяват усещанията от утробата и го активират: повиване, коремна/странична позиция, бял шум (всоко „шшш”), полюшване и сучене. Както виждате тези техники са отдавна познати, но никой специалист не казва как точно да бъдат изпълнявани, за да бъдат успешни. Точно както и при коленния рефлекс, за да отскочи коляното, докторът трябва да удари с чукчето достатъчно енергично и то на точното място. За да активираме успокояващия рефлекс, трябва да преценим точния интензитет и да изпълним техниките правилно.

Остносно по-големите деца работата на Карп се основава на методите на ненасилствената комуникация.
Д-р Харви Карп как да успокоим плачещо бебе, как да възпитаме децата си, родители - деца