В материално щастливите страни има повече самоубийства

Posted on
  • петък, 22 април 2011 г.
  • by
  • ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР
  • in
  • Labels: , , , ,
  • .
    Защо материалното щастие води към самоубиства?
    В материално щастливите страни има повече самоубийства. Материалното благосъстояние не може да измести празнотите в духовното и в любовта.

    By observer

    Изненадващо, но е безспорен факт: в най-щастливите страни и в най-доволните от живота си щати на САЩ, е най-висок процентът на самоубийствата.

    Изследователи от университета в Уоруик (Великобритания), Хамилтън колеж (САЩ) и Федералната банка на Сан Франциско (САЩ) са анализирали статистическите данни от цял свят, както и проучвания сред 2,3 милиона американци.

    Този мистериозен факт многократно е констатиран в отделни страни, особено в Дания. Преглед в световен мащаб се провежда за първи път. Оказва се, че богати страни като Исландия, Ирландия, Канада, САЩ и Швейцария, са в същата лига.

    Въпреки това, изследователите сметнали, че много неща вероятно зависят от вътрешни фактори, така че те решили да разграничат разликите между американските щати. Страната е избрана поради факта, че културните традиции, етноси, езици и религии , са разпространени приблизително по еднакъв начин във всички нейни региони.

    Мислим че сме щастливи но не сме
    Вътрешната празнота казва своето. Щати с население, доволно от живота си, обикновено имат по-високи нива на самоубийства. Например, Юта е на първо място по удовлетвореност от живота, но при самоубийствата е девети. Интересно става когато проверим колко от самоубиствата са всред преобладаващите там вярващи и колко измежду останалите. Същот в Юта трябва да се провери семейното състояние. Там дори вярващи Мормони понякога практикуват многоженството, което също може да се окаже предпоставка.
    А Ню Йорк е 45-ти в удовлетворение от живота и по тази причина е с най-ниският процент на самоубийства.

    Изследователите са се опитали да направят сравнението по-коректно, като се вземат предвид различията между възрастовия, полов и расов състав на населението. Освен това, в случай са отчетени и такива фактори като образование, доходи, семейно положение и заетост. Жалко че изследванията са по външни белези, а те не дават представа за вътрешното духовно и морално състояние.

    Въпреки всички корекции, връзката между щастието и процентът на самоубийствата оставала много силна, въпреки че позицията на редица щати се променила. Хаваите излезли второ място по средна удовлетворение живот и на пето – по самоубийства. Ню Джърси е 47- ми и в двете класации.

    Учените от обясняват това с факта, че щастливите хора са щастливи по различен начин. Степента на удовлетвореност се възприема в сравнение с позиция от предишно положение и от това как живеят съседите. Поради това за някои хора относителното просветване в живота им може да ги направи щастливи, докато на други им трябват планини от злато.

    Материалното благосъстояние не е знак за щастие
    Проблема е в измерителите на щастието: Те погрешно приемат материалното благосъстояние като знак за щастие. Ако измерят семейната любов, доверие, сигурност, вярност ще открият, че точно те са липсвали при самоубиващите се. Те го правят от вътрешна сърдечна празнота, духовно безпътие, липса на цел в живота, отчаяние от липсата на истински взаимоотношения.
    Приоритет ли е семейството ни?
    Хомосексуализма се лекува: Терапевт лекува хиляди обратни
    Интернет е повод за 40% от разпадналите се бракове в Германия
    Забранена любов: Преход към Истинска любов